Meet the volunteer: Dries

Meet the volunteer: Dries

Wekelijks kan je over heel Vlaanderen aan orienteering doen, wist je dat hiervoor dagelijks vele vrijwilligers druk in de weer zijn? Zonder vrijwilligers kan orienteering niet bestaan, we zijn hen dan ook enorm dankbaar voor hun inzet!
Met “Meet the volunteer” willen we onze vrijwilligers beter leren kennen en stellen hem of haar enkele vragen. Deze keer aan het woord: Dries Heuninckx.

 • Wie ben je?
  Dries Heuninckx, 41 jaren jong, momenteel werk ik als militair binnen de Defensiestaf ‘Material Resources’, van opleiding ben ik licentiaat Lichamelijke Opvoeding. Sinds afgelopen winter ben ik met mijn gezin naar Eppegem-Zemst (Vlaams-Brabant) verhuisd. Van jongsaf ben ik in contact gekomen met de oriëntatiesport en deze fantastische sport maakt momenteel nog altijd een deel uit van mijn leven en ben ik lid van K.O.L (Kempische Oriëntatie-Lopers).
 • Welk vrijwilligerswerk doe je?
  Sinds 2018 ben ik lid van de Raad van Bestuur binnen Orienteering Vlaanderen (Secretaris) en volg ik de commissie Wedstrijdkwaliteit mee op.
 • Wanneer ben je gestart als oriënteur?
  Als ‘zoon van …’ stond het in de sterren geschreven dat ik met de oriëntatiesport in contact zou komen, als mijn geheugen mij niet in de steek laat was mijn eerste contact met kaart en kompas in 1990, alleszins herinner ik me mijn eerste deelname aan de 3-daagse van België van 1991 (Een gemeenschappelijke organisatie van Omega en K.O.L.). Sindsdien heb ik de jeugdcategorieën doorlopen, vanaf ik militair ben geworden, heb ik ook deel uitgemaakt van de militaire oriëntatieploeg tot 2016.
 • Wat is je grootste blunder?
  Na dik 30 jaren O-ervaringen te hebben beleefd kan ik wel een boek schrijven over O-kemels die geschoten zijn geweest, maar de Tio-Mila (Zweedse aflossingswedstrijd met 10 man) van 2004 is me altijd bijgebleven. Ik was startloper van onze aflossingsploeg (een mix van Vlaamse en Nederlandse oriënteurs). Rustig op de kaart komen was toen geen optie en verrast door de massa en de snelheid kon ik enkel grof oriënteren en de juiste looprichting aanhouden. Tot mijn eigen verbazing kwam ik goed uit op een controlepost maar deze bleek helaas niet de mijne te zijn. Dik vloeken natuurlijk en me proberen te heroriënteren, na enige tijd kom ik uit op een volgende controlepost, o rampspoed deze had opnieuw een ander controlenummer. Toen heb ik een algemene richting genomen en gelopen tot ik echt een markant object terug tegen kwam zodat ik me kon heroriënteren. Na veel tijd te hebben verloren kwam ik uiteindelijk uit op mijn eerste controlepunt, niet bepaald een goed begin in een uitdagende Zweeds bos. De grote trein had ik dus gemist maar zette mijn tocht verder, na de kijkpost te hebben gedaan begon mijn nachtlamp het te begeven. Gelukkig liep ik samen met een Fin die dezelfde laatste lus moest afleggen. Gebruik makend van zijn flets PETZL-lampje heb ik mijn wedstrijd weten te beëindigen, gelukkig was ik geclasseerd zodat mijn ploeggenoten ook nog voor een uitslag konden verder lopen.
 • Wat is je meest memorabele orienteering ervaring?
  Te veel om op te noemen,  de 6-daagse van Zwitserland in 1993, De 5-daagse van het Lake District (Engeland) in 1998, De Zweedse O-ringen 5-daagse van 1996, 1999, 2000, 2002, 2004, 2012 en 2014. Het Junior World Championship van 1999 in een snikheet Bulgarije. Meerdaagse wedstrijden en stages in Tsjechisch terrein doorspekt met rotsformaties. Een selectie-wedstrijd in het centraal massief (Frankrijk) in 2005. Deelname aan militaire oriëntatie-kampioenschappen in 2008 in Litouwen en 2009 in Estland. De verschillende militaire wisselbekers zoals G. AUTMANS, Rik Thys en de Interkorpsen wedstrijden. De spectator races van de WOC in 2015 in Schotland. Het karstterrein van Slovenië met negatief reliëf. Sportief gezien heb ik belgische titels behaald bij de jeugdreeksen in 1994 en als junior in 1999. Bij de militairen heb ik in 2015 het podium gehaald (3de).

 

BEDANKT Dries! Dankzij jou wordt orienteering elke dag nog beter!

 

Meer vrijwilligers leren kennen? Lees dan ook: Meet the volunteer: Roel

Meet the volunteer: Roel

 

OrienteeringVlaanderen_logo

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Uitschrijven? Je kan je op elk moment uitschrijven voor onze nieuwsbrief via de link in de footer van onze e-mails. Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief geef je Orienteering Vlaanderen toestemming om de hierboven ingevulde gegevens te gebruiken en verwerken. Deze zullen in geen geval doorgegeven worden voor commerciële doeleinden. Voor meer informatie en onze privacyverklaring kan je terecht op onze website.