Meet the volunteer: Luc

Meet the volunteer: Luc

Wekelijks kan je over heel Vlaanderen aan orienteering doen, wist je dat hiervoor dagelijks vele vrijwilligers druk in de weer zijn? Zonder vrijwilligers kan orienteering niet bestaan, we zijn hen dan ook enorm dankbaar voor hun inzet!
Met “Meet the volunteer” willen we onze vrijwilligers beter leren kennen en stellen hem of haar enkele vragen. Deze keer aan het woord: Luc Heuninckx.

 • Wie ben je?
  Ik ben Luc Heuninckx, momenteel 71 jaar oud en woonachtig te Leopoldsburg. Gehuwd met Lieve Geuns, vader van twee kinderen en grootvader van drie kleinkinderen. Momenteel ben ik nog altijd voorzitter van KOL. Ik ben militair geweest van 1973 tot en met 2005. Vanaf 1988 tot en met 2005 was ik eveneens team captain van de militaire oriëntatieploeg.
 • Welk vrijwilligerswerk doe je?
  Begin de jaren tachtig werd ik lid van het KOL bestuur en een jaar  na het overlijden van Gilbert Staepelaere in 1997 werd ik KOL voorzitter. Ik ben ook lid geweest van de sporttechnische commissies ABSO BVOS en van VVO. Ik werd tot tweemaal verkozen als voorzitter van het toenmalige VVO. Gedurende drie jaar ben ik ook secretaris generaal ABSO BVOS geweest en ik zetelde tot vorig jaar ook in de Sylvester commissie.Ik tracht de club in goede banen te lijden. Heb in het verleden zeer veel baanleggingen gedaan en de coördinatie gedaan van de 3 daagse  van de Kempen sinds 1999 en de North Sea Trophy. Als voorzitter van VVO nam ik ook het initiatief om ondanks de ANB beperkingen toch driemaal de 3 daagse van België te organiseren tijdens het pinksterweekend. In 1997 zorgde ik er voor dat de JWOC kon georganiseerd worden in samenwerking met Defensie. In 2002 organiseerde ik samen met Roger Vanaken en Jules Keyken de EURO CISM, die plaatsvonden te Eupen, Helchteren en Leopoldsburg.

  Ik hou me momenteel bezig om nieuwe baanleggers te begeleiden, de PC te bedienen tijdens de wedstrijden, de O punch gegevens up to date te houden,  het clubblad te verspreiden, locaties te zoeken voor de wedstrijd secretariaten en de kalenders voor de toekomst samen te stellen.

 • Wanneer ben je gestart als oriënteur?
  Ik maakte kennis met de oriëntatiesport in 1974 in mijn toenmalige eenheid, het 2 Lansiers te Euskirchen. Op dat ogenblik werd de militaire oriëntatiesport gedomineerd door de compagnie GVP (nu special forces genoemd). Serge Jeanmenne (nog altijd lid van Balise 10), meervoudig Belgisch kampioen HE en militair kampioen en Didier Philippe maakten toen  deel uit van die eenheid. Mijn eenheid keerde in 1976 terug naar België en daar maakte ik kennis met de kempische oriëntatielopers. Alvorens ik in dienst trad bij Defensie beoefende ik de voetbalsport als doelman en was ook copiloot in de rallysport. Ik was verbaasd dat meervoudig rallykampioen Gilbert Staepelaere deel uit maakte van KOL. Ik ontmoette er ook Mark Vanbruggen, eveneens een rallyman. Door mijn functie als pelotonscommandant en copiloot in de rallysport was ik gepassioneerd door kaarten. Ik had dan ook vlug de microbe te pakken. Maar in die tijd waren de IOF kaarten nog ver zoek en werd er gelopen op stafkaart 1/25.000 en fotokopie zwart/wit van een IGN kaart 1/10.000. Mijn allereerste wedstrijd was het kampioenschap van het 1(BE) corps ( eenheden van de BSD, tiende provincie) in de omgeving van Rheinbach (DE). Nadien volgden verschillende militaire wedstrijden , die georganiseerd werden door militairen van de 10 W Tac, waaronder Denis Reynders. Niet veel later organiseerde ik zelf mijn eerste wedstrijd met Willy Bonnys zaliger op het militair terrein van Leopoldsburg.
 • Wat is je grootste blunder?
  Grote blunders kan ik me niet direct voor de geest halen. Een paar keer een controle post vergeten, of bij de drankposten vergeten te registreren. En ook eens vertrokken met de verkeerde kaart.
 • Wat is je meest memorabele orienteering ervaring?
  Ik heb veel mooie momenten meegemaakt gedurende de bijna 50 jaar dat ik de sport beoefen. Maar de Jukkola in 1995 en iedere deelname aan de O-ringen in Zweden blijft toch wel indrukwekkend. Ook de allereerste wedstrijd in Slovenië, de Cerkno cup is me bij gebleven.Tijdens de CISM in de regio St Petersburg (Rusland) verscheen in het midden van de bossen opeens een ijskreem verkoper ! En het was dan nog een Belg !!!

  Meer recent in 2017 nam ik deel aan de Shamrock O-ringen in Ierland. Ik heb daar enorm veel respect gekregen voor de organisators. Zij moesten met start en aankomst materiaal meer dan een uur klimmen om in het wedstrijd gebied te geraken !

 

BEDANKT Luc! Dankzij jou wordt orienteering elke dag nog beter!

 

Meer vrijwilligers leren kennen? Lees dan ook: Meet the volunteer: Adriaan

Meet the volunteer: Pascal

 

OrienteeringVlaanderen_logo

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Uitschrijven? Je kan je op elk moment uitschrijven voor onze nieuwsbrief via de link in de footer van onze e-mails. Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief geef je Orienteering Vlaanderen toestemming om de hierboven ingevulde gegevens te gebruiken en verwerken. Deze zullen in geen geval doorgegeven worden voor commerciële doeleinden. Voor meer informatie en onze privacyverklaring kan je terecht op onze website.