Eerste Belgische vrouwelijke Wereldkampioene

Eerste Belgische vrouwelijke Wereldkampioene

13 augustus 2023, laten we even terugblikken op een historische dag tijdens de World Masters Orienteering Championship Kosice in Slovakije.

De dag waarop Linda Verbraken alles gaf en recht naar het goud liep tijdens de Sprint Final! Na 13 minuten en 35 seconden sprintte Linda in een laatste krachtinspanning over de eindmeet. De andere dames W60 deden hun best maar moesten Linda laten voorgaan met 27 en 32 seconden. Van een knalprestatie gesproken!

We belden Linda even op om haar een paar vragen te stellen:

 • Proficiat met deze prachtige prestatie! Hoe voelt het om de eerste vrouwelijke wereldkampioene te zijn?
  Fantastisch om de eerste WK-medaille voor de vrouwen naar België te kunnen brengen. Mijn doelstelling was “een medaille” maar dat het goud zou zijn, daar kon ik alleen van dromen. De concurrentie bestaat uit goed getrainde veteranen die vroeger als Elites voor de nationale ploeg van hun land liepen, dus het was niet gemakkelijk. Maar nu is de eerste stap gezet en ik hoop een voorbeeld te mogen zijn voor alle oriënterende Belgische dames.
 • Liep je de perfecte wedstrijd of slopen er ook foutjes in?
  Ik startte met mijn kwalificatie-positie bij de 10 laatsten en na de 3e post zag ik de Zwitserse die 2’ voor mij gestart was. Dat gaf me vleugels en het ging er knoerthard aan toe om voor te blijven en foutloos elke post aan te lopen. Bij de omschakeling van stad naar park ging het even fout, ik nam de verkeerde brug en moest toch extra afstand afleggen. Dus, neen het was niet perfect. Aan de voorlaatste post hoorde ik Dirk roepen “Komaan ‘t is voor goud!” Ja, dan ga je zo hard je kan, niewaar? Ik had de snelste tijd, maar het was nog aftellen, zoals bij een tijdrit, tot alle dames over de meet waren. Ik kon mijn vreugde niet op toen de overwinning een feit was.
 • Hoe lang doe je al aan orienteering?
  Ben in 1996 begonnen met militaire wedstrijden te lopen. 
 • Heb je lang getraind voor deze wedstrijd?
  Na Covid ben ik terug beginnen trainen met als doel een podiumplaats te kunnen lopen vorig jaar op WMOC in Italië. Tijdens de finale miste ik een steegje en weg was het podium. Dus antwoord op uw vraag is: 2 jaar.
 • Was het jouw droom om ooit wereldkampioen te worden?
  Niet specifiek, wel om het beste uit mezelf te halen. Elke dag hard werken met in het achterhoofd dat je meer moet doen dan de concurrenten. Ik ben geen talent en ben pas in 1992, toen ik van de BSD (Belgische Strijdkrachten Duitsland) naar België kwam, beginnen sporten. 
 • Wat is je volgende doel?
  Wat je goed kan moet je blijven doen en wat je niet goed kan moet je leren, zeg ik. Mijn volgende doelen liggen bij de bos-disciplines. Momenteel loop ik rond de 20e plaats op de Masters maar dat kan beter. Volgend jaar gaat de Veteranenkaravaan naar Finland en dat is natuurlijk in het hol van de leeuw. Het wordt zeer moeilijk om daar met de prijzen te gaan lopen maar niets is onmogelijk. In 2027 ga ik over naar de volgende categorie D65 en ben dan weer de jongste. Deze WMOC zal misschien in Japan, tijdens de Masters Wereldspelen zijn. Eerst Finland in 2024, Spanje in 2025 en Polen in 2026. Er wordt gepland en getraind ondertussen. Hopelijk zijn er tegen dan nog meer enthousiaste oriëntatielopers die ook de stap nemen om hun kans te wagen op een WMOC.
 • P.S. Ik wou ook nog zeggen dat ik megatrots ben op Michel Bastin, geen lid van OV maar wel mijn landgenoot. Hij verdient alle felicitaties voor de geleverde prestaties op WMOC. Hij behaalde een 4e plaats op de Sprint, een 3e op de Middel en een 1e op de Lange afstand bij de M45. 

We wensen je nog veel succes Linda!

Wil je meer weten over het orienteering traject van Linda?
Klik hier voor haar indrukwekkende palmares, enkele tips & tricks en de uitdagingen die ze aangaat.

 

OrienteeringVlaanderen_logo

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Uitschrijven? Je kan je op elk moment uitschrijven voor onze nieuwsbrief via de link in de footer van onze e-mails. Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief geef je Orienteering Vlaanderen toestemming om de hierboven ingevulde gegevens te gebruiken en verwerken. Deze zullen in geen geval doorgegeven worden voor commerciële doeleinden. Voor meer informatie en onze privacyverklaring kan je terecht op onze website.